Racire in tavan
Energia radianta poate fi folosita atat pentru incalzire, dar si pentru racire. Tavanul radiant raceste casele si birourile intr-un mod placut si sanatos. Daca temperatura pe timp de vara devine nesuportabil de calda, tavanul radiant poate sa fie folosit pentru racire. Prin tevi vom circula apa la temperaturi intre 16 – 20 °C. Pentru ca folosim tavanul radiant pentru racire, nu avem aproape deloc convectie, si nu apar curenti de aer rece cum este in cazul aparatelor de aer conditionat tip split. Din acest motiv tavanul racit este o alternativa buna de luat in considerare in locul sistemelor de aer conditionat clasice
Tavan racit – racire fara curent de aer rece
Racirea in tavan ofera un confort termic sporit. Nu mai avem acel curent suparator de aer rece care vine de la aerul conditionat. Asta este foarte bine in special pentru cei cu alergii sau cei care sunt sensibili la curentii de aer rece si racesc repede. Tot mai multe spitale investesc in acest tip de sistem de racire prin tavan. Riscul de condens pe tavan la racirea cu tavane radiante este prevenit in mod sigur prin limitarea temperaturii agentului termic si prin aport de aer proaspat in incapere facand ventilatie.

La racire
Tavanul radiant este racit de agentul termic si absoarbe caldura obiectelor din camera. Aerul ce este in contact cu tavanul radiant se raceste, devine mai dens si mai greu si coboara in mod natural (convectie). Tavanul radiant folosit la racire absoarbe caldura prin radiatie circa 60-70% iar restul de 30-40% este convectie naturala. Combinatia acestor doua efecte creste performanta unui tavan radiant in comparatie cu pardoseala radianta.